top of page
Insulation

Zonnepanelen zijn de belichaming van duurzame energie en vormen een steeds populairdere keuze voor huishoudens en bedrijven die streven naar een groenere toekomst. Maar wat zijn zonnepanelen precies, hoe werken ze en wat zijn de voordelen ervan? In dit artikel duiken we dieper in op deze vragen en verkennen we waarom zonnepanelen een slimme investering zijn voor energie-efficiëntie en milieubewustzijn.

Zonnepanelen

De Kracht van de Zon: Alles wat je moet weten over Zonnepanelen. 

2. Hoe werken zonnepanelen?

Het proces van elektriciteitsopwekking door zonnepanelen kan als volgt worden beschreven:

 1. Zonlicht valt op de zonnecellen van het zonnepaneel.

 2. De zonnecellen absorberen fotonen (lichtdeeltjes) uit het zonlicht, waardoor elektronen worden losgemaakt van atomen in het materiaal van de zonnecellen.

 3. Deze losgemaakte elektronen creëren een elektrische stroom die kan worden gebruikt om elektrische apparaten van stroom te voorzien.

 4. Een omvormer zet de gelijkstroom (DC) die door de zonnepanelen wordt geproduceerd om in wisselstroom (AC), die geschikt is voor gebruik in huis of op het elektriciteitsnet.

3. Voordelen van zonnepanelen
 • Hernieuwbare energiebron: Zonne-energie is een onuitputtelijke bron van energie die gratis en overvloedig beschikbaar is.

 • Lagere energierekeningen: Door gebruik te maken van zonne-energie kan je de afhankelijkheid van het elektriciteitsnet verminderen en dus je energierekeningen verlagen.

 • Milieuvriendelijk: Zonne-energie stoot geen broeikasgassen of vervuilende stoffen uit tijdens de energieproductie, waardoor het een milieuvriendelijke energiebron is.

 • Verhoogde woningwaarde: Huizen met zonnepanelen hebben vaak een hogere waarde op de vastgoedmarkt vanwege de lagere energiekosten en duurzame reputatie.

4. Overwegingen bij het installeren van zonnepanelen

Bij het overwegen van de installatie van zonnepanelen zijn er enkele belangrijke factoren om rekening mee te houden:

 • Locatie: De hoeveelheid zonlicht die je zonnepanelen ontvangen, is afhankelijk van de locatie van je huis en de oriëntatie van het dak.

 • Dakconditie: Het dak moet voldoende structurele integriteit hebben om het gewicht van de zonnepanelen te dragen en moet vrij zijn van obstakels die schaduw kunnen veroorzaken.

 • Financiële overwegingen: Hoewel zonnepanelen op lange termijn kostenbesparend kunnen zijn, zijn de initiële investeringskosten een belangrijke factor om te overwegen. Gelukkig zijn er verschillende financiële incentives beschikbaar, zoals belastingvoordelen en subsidies, die de kosten kunnen helpen verlagen.

Conclusie

Zonnepanelen zijn niet alleen een slimme investering voor energiebesparing en lagere energierekeningen, maar ze dragen ook bij aan een schonere en duurzamere toekomst voor onze planeet. Door gebruik te maken van zonne-energie kunnen we onze afhankelijkheid van fossiele brandstoffen verminderen en bijdragen aan de strijd tegen klimaatverandering. Voor meer informatie over zonnepanelen en professioneel advies over installatie en onderhoud, neem gerust contact op met onze experts.

Man in Suit Signing

Op welke subsidies heeft uw klant recht?

Vandaag komen verschillende subsidies en premies in aanmerking voor uw renovatie. Deze subsidies kunnen wel voor alle gewesten verschillend zijn.

Voor Vlaanderen

Voor het Brussels gewest

Voor Wallonië

Het btw-tarief op werken die tot voorwerp hebben de levering met plaatsing van warmtepompen in woningen – voor woningen van minder dan 10 jaar – wordt verlaagd van 21% naar 6% vanaf 1 april 2022 tot en met 31 december 2023.

Voor de belangrijkste toepassingsvoorwaarden

bottom of page